Cercar en aquest blog

dissabte, 18 d’abril del 2020

Psammodromus algirus. Sargantana cuallarga.







Família: Lacertidae
Gènere: Psammodromus
Espècie: Psammodromus algirus
Nom Valencià: Sargantana cuallarga
Nom Castellà: Lagartija colilarga
Nom Anglés: Algerian psammodromus. Algerian sand racer.
El tret més característic d'aquesta espècie és la seua llarga cua, pot arribar a ser dues vegades la longitud del cos i el cap. Presenta dues línies blanques a banda i banda. Els mascles solen tindre una o més taques blaves en els muscles, quan estan en zel tenen la gola i els costats del cap de color taronja. Habita en terrenys de bosc baix, marges de cultius, etc. En una de les fotografies es pot veure que té la cua més curta, això es deu a una de les característiques de les sargantanes, la autoamputació. Una estratègia de defensa que permet desprendre's de la cua, quan és atrapada per un depredador. Aquesta torna a regenerar-se, però no aconsegueix la longitud anterior al seu despreniment. 
Localitat de les fotografies: Relleu.
Data: Diversos anys.

English text.
The most characteristic feature of this species is its long tail, which can be twice the length of the body and head. It has two white lines on both sides. Males usually have one or more blue spots on their shoulders, and when they are in season, they have an orange throat and sides. It inhabits low forest land, crop margins, etc. In one of the photographs you can see that it has a shorter tail, this is due to one of the features of lizards, amputation. A defence strategy that allows it to shed its tail when caught by a predator. It regrows, but does not reach the length prior to its loss.

Texto en castellano.
El hecho más característico de esta especie es su larga cola, puede llegar a ser dos veces la longitud del cuerpo y la cabeza.Presenta dos líneas blancas en el costado. Los machos suelen tener una o más manchas azules en los hombros, cuando están en celo tienen la garganta y los lados de la cabeza de color naranja. Habita en terrenos de bosque bajo, margenes de cultivos, etc. En una de las fotografías se puede ver que tiene la cola más corta, eso se debe a una de las características de las lagartijas, la auto amputación. Una estrategia de defensa que permite desprenderse de la cola cuando es atrapada por un depredador. Esta vuelve a regenerarse, pero no consigue la longitud anterior a su desprendimiento. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada